- 20 septembrie 2018
- Categorie: Anunțuri
„Boala mâinilor murdare”, cum mai e numită hepatita A, este o boală infecţioasă ce afectează ficatul, din pricina contractării virusului hepatitic tip A.
Medicii inspectori apreciază că anul trecut numărul bihorenilor care au făcut hepatita A a fost de 192, cifră ce reprezintă 77,73% din totalul de 247 cazuri confirmate de hepatite virale.
Cum se transmite
Doctorii explică faptul că hepatita A se manifestă mai ales în copilărie, izolat sau în epidemii şi atrag atenţia că se transmite direct, prin mâini murdare sau indirect (prin obiecte folosite şi contaminate de persoane bolnave – veselă, tacâmuri, jucării, clanţe etc; prin apă şi alimente – legume, fructe, carne, lapte şi produse lactate; prin vectori – muşte, gândaci, rozătoare).
Semnele care ar trebui să dea de gândit în suspiciuni de hepatită A sunt: oboseală, indispoziţie, dureri de cap; pierderea poftei de mâncare, greţuri, vărsături; dureri abdominale, coloraţia galbenă a pielii şi mucoaselor (icter); urină închisă la culoare (aspect de “bere brună”). Inspectorii sanitari atenţionează însă că aceste simptome nu apar chiar la fiecare caz şi o persoană infectată poate să nu manifestă boala şi să o transmită astfel (în famile, colegilor de şcoală, colegi de serviciu etc.), fără să ştie că şi ea e contaminată.
Cum se previne
Doctorii inspectori transmit metodele de prevenire a infecţiei cu virusul hepatitic A, subliniind asupra importanţei spălării corecte a mâinilor cu apă şi săpun înainte de servirea mesei, după utilizarea toaletei şi ori de câte ori este nevoie. De asemenea, medicii atenţionează că şi spălarea legumelor şi fructelor sub jet de apă potabilă înainte de consum ne poate feri de hepatita Ş În colectivităţi, inclusiv în familie, e necesară întreţinerea curăţeniei şi a dezinfecţiei în grupurile sanitare, spun medicii, iar apa trebuie să fie consumată numai din surse sigure, iar atunci când sunt suspiciuni în privinţa calităţii apei potabile, trebuie fiartă şi răcită.
Se face vaccinare
Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Marius Pîrcioagă, informează că Ministerul Sănătăţii furnizează gratuit vaccin împotriva hepatitei A doar în situaţii de focare de hepatită A în colectivităţi. Medicul transmite însă că vaccinul se recomandă şi bihorenilor care merg în călătorii pe alte continente.